Puheenvuoro: Jyrkkä ei vallankaappaukselle

Pieksämäen kaupunginhallitus esittää valtuustolle yksimielisesti valtuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien koon pienentämistä. Muutos perustuu Tuula Kurosen (sd.) tekemään valtuustoaloitteeseen.

Muutosta on perusteltu sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymisellä kunnilta hyvinvointialueelle. Lisäksi päätöksenteon toivotaan muuttuvan sujuvammaksi, kun sitä tehdään aiempaa pienemmällä porukalla. Säästöjäkin toimielinten pienentämisestä on arvioitu saatavan joitakin tonneja vuositasolla.

Taustalla haiskahtaa ajatus, että asiat alkavat rullata paremmin, kun eri tavalla eli ”väärin” ajattelevat saadaan raivattua pois.

Nämä esitetyt perustelut ovat puhdasta potaskaa ja muutos itsessään hyvin vahingollinen demokratian näkökulmasta. Mittakaavaa säästöjen suuruudelle tuo se, että lähes samat säästöt saataisiin lopettamalla sämpyläkahvit päättäjien kokouksista.

Nykyisin kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa on 11 jäsentä. Muutoksen jälkeen jäseniä olisi 9. Kahden jäsenen vähentämisellä on merkitystä.

Tämänhetkisellä vaalituloksella nykyistä pienemmän kaupunginhallituksen enemmistö koostuisi keskustan ja demareiden edustajista. Sen jälkeen olisi muiden puolueiden turha kailottaa valtuustosalissakaan aloitteita, kun hallituksen enemmistö torppaisi ne hallituksessa ja ratkaisisi asiat omaksi edukseen.

Ensi kevään vaalien jälkeen on tietysti mahdollista, että oma puolueeni kokoomus on Pieksämäen suurin puolue tai ainakin hyvä kakkonen. En tässäkään tapauksessa haluaisi, että kaksi suurta sanelee. Ei siinä olisi paljoakaan demokratiasta jäljellä, lähinnä diktatuuria.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle myös toista muutosta hallintosääntöön. Muutos koskee vuokrattavien tilojen kustannusten siirtämistä tilapalveluilta elinkeinotoimelle. Elinkeinotoimi saa tällä hetkellä tulot vuokraamistaan liikekiinteistöistä, kun taas kulut kirjautuvat tekniselle toimelle. Eipä tuo kovin selkeää ole ja muutosta tarvitaan.

Tila-asioihin liittyen on kuitenkin parhaillaan menossa lukuisia, vielä osittain auki olevia uudistuksia, kuten sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen. Näyttää myös siltä, että hallintosäännön kiinteistöjä koskevaa muutosta ei ole riittävästi valmisteltu yhdessä teknisen toimen kanssa, vaikka muutos vaikuttaa aivan oleellisesti teknisen toimen henkilöstöön.

Luottamushenkilönä haluan olla riittävän varma siitä, millaisia vaikutuksia tekemilläni päätöksillä on, ennen kuin näytän niille vihreää valoa. Nyt on aikalisän ja paremman valmistelun paikka!

Meitä on myös monta luottamushenkilöä, jotka odotamme, että tämän mittakaavan vallankaappauksista järjestetään edes jonkintasoinen iltakoulu, jossa on aidosti mahdollista keskustella ja vaikuttaa asian valmisteluun.

Jos säästöjä haetaan, kaupungin tulisi purkaa kiinteistöosakeyhtiöitä, siirtää kiinteistöt suoraan kaupungin omaan hallintaan ja päästä siten eroon päällekkäisistä hallintorakenteista. Sen jälkeen olisi paiskittava töitä kiinteistömassan pienentämisen eteen.

Kiinteistöohjelmahan on uiskennellut vuosia ympyrää kuin kultakala lasipurkissa ilman todellista vastuunkantajaa. Jos kiinteistöohjelma olisi laitettu käyntiin suunnitellusti 2021, niin aiheutuneet kustannukset olisivat kääntyneet tuloiksi vuonna 2027.

Ville Kiiveri
kaupunginvaltuutettu, teknisen lautakunnan vpj. (kok.)

Puheenvuoro on julkaistu Pieksämäen Lehdessä 6.11.2024