Hyvinvointialue Eloisan ensimmäinen valtuustokausi ei varsinaisesti ollut ”myö yhessä” -hengessä. Sen sijaan juututtiin poteroihin – syvälle. Ei oltu valmiita yhteistyöhön, vaan epäluulo ja vastakkainasettelu hallitsivat päätöksentekoa. Mikkeli vastaan Savonlinna, kaupungit vastaan maaseutu, luottamushenkilöt vastaan virkamiehet.
On rehellisyyden nimissä myönnettävä, että hyvinvointialueiden alku on ollut vaikea. Synnytystuskat olivat kovat, ja myös ”vauva-aika” on ollut raskas. Ensimmäinen valtuustokausi täyttyi pitkistä kokouksista, tilapäisistä valiokunnista ja vaikeista päätöksistä.
Positiivista on ollut se, että jokaisesta Etelä-Savon kunnasta on ollut edustus valtuustossa. Paikalliset näkökulmat on saatu kuuluviin, mutta samalla on kysyttävä: rakensimmeko yhteistä eteläsavolaista hyvinvointipolitiikkaa – vai ainoastaan oman kunnan etuja?
”Myö yhessä” tarkoittaa minulle sitä, että jokaisen valtuutetun mielessä on koko hyvinvointialueen kehittäminen. Meidän on varmistettava, että sosiaali- ja terveyspalvelut jakautuvat tasapuolisesti koko Eloisan alueella. Yhdessä tekemällä voimme myös turvata alueemme oman hyvinvointialueen tulevaisuuden.
Ensi valtuustokaudella keskeisiä painopisteitä tulevat olemaan Vaalijalan erityisaseman turvaaminen, henkilöstöresurssien vahvistaminen erityisesti vanhuspalveluissa, lähi- ja peruspalveluiden kehittäminen sekä palo- ja pelastustoimen kattavien palveluiden ylläpito.
Talouden tasapainottaminen jatkuu edelleen – ja voin luvata, että vielä on käännettävä monta kiveä ja kantoa. Sopeuttamista ja palveluiden integraatiota ei ole vielä tehty loppuun. Virkamiehillä on jo hyviä ideoita siitä, miten hallintoa ja byrokratiaa voidaan keventää ja palveluihin pääsyä sujuvoittaa. Meidän tehtävämme on varmistaa, että nämä ideat muuttuvat teoiksi.
Myö yhessä – koko Eloisan puolesta – kääritään hihat ja ryhdytään töihin!
Mira Ilmoniemi
Kirjoittaja on pieksämäkeläinen kokoomuksen aluevaaliehdokas ja Etelä-Savon aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja.
Puheenvuoro on julkaistu Länsi-Savossa 4.4.2025