Puheenvuoro: Virkamiehen vastuu ei pääty viran mukana

Jari Nykänen on perustellut Pieksämäen Lehdessä ja sosiaalisessa mediassa julkaisemissaan kirjoituksissa puoluevalintaansa seuraavasti: ”Edellisen porukan tytöt ja pojat pistivät sen verran tikareita selkään, että enpä viitsinyt moisten henkilöiden kanssa enää toimia.” Ilmeisesti hän viittaa tässä meihin kokoomuslaisiin. Ja ilmeisesti nämä ”tikarit” liittyvät Pieksämäen kaupungin teknisen johtajan irtisanomiseen, josta valtuusto äänesti.

Lähtökohtaisesti viranhaltijan tulee toimia työnantajakuntaansa kohtaan lojaalisti. Hän ei saa vahingoittaa työnantajansa mainetta tai toimintaa ilman perusteltua syytä. Lisäksi viranhaltijalla on lakisääteinen salassapitovelvollisuus, joka jatkuu myös virkasuhteen päättymisen jälkeen. Jos viranhaltija työssään havaitsee epäkohtia, niiden esille tuominen kuuluu virallisiin prosesseihin – ei some-alustoille tai sähköpostiketjuihin.

On inhimillistä, että riitatilanteissa tunteet kuumenevat ja harkintakyky pettää. Kuitenkin viranhaltijan tulee muistaa, ettei hän ole tavallisen työntekijän tai kansalaisen asemassa. Häntä sitovat erityiset vastuut, jotka eivät pääty viran päättyessä.

Valtuuston äänestykseen palataksemme, olemme ymmärtänyt, että myös valtuutetuille oli haastavaa hahmottaa, mistä äänestettiin, siitä oliko tekninen johtaja toiminut viranhaltijan velvoitteiden mukaisesti vai oliko hän nostanut esiin todellisia epäkohtia. Kuten tiedämme, sekä viranhaltijat että valtuutetut tekevät joskus virheitä, eikä heidän tulkintansa ole aina oikea. Juuri siksi meillä on oikeuslaitos, joka viime kädessä ratkaisee, onko toiminta ollut lainmukaista.

Pieksämäen kokoomuksen puheenjohtajana ja valtuustoryhmän puheenjohtajana toteamme, että kokoomuslaiset valtuutetut saivat äänestyksessä äänestää omantuntonsa mukaan, emmekä olleet tehneet asiasta ryhmäpäätöstä.

Anna -Maria Kovanen
valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mira Ilmoniemi
Pieksämäen kokoomuksen puheenjohtaja