Puheenvuoro: Nostetaan katse kengänkärjistä suurempiin kokonaisuuksiin

Olen pohdiskellut näin vaalien alla Pieksämäkeä, Etelä-Savoa ja Etelä-Savon hyvinvointialuetta osana Itä-Suomea ja valtakunnallista kokonaisuutta.

Tärkeää on, että kunnat ja muut hallinnolliset organisaatiot toteuttavat omaa tehtäväänsä alueen asukkaiden ja yrityselämän edun mukaisesti.

Kunta- ja hyvinvointivaaliehdokkaana näen, että seuraavan valtuustokauden aikana tulevien luottamushenkilöiden on nähtävä yhä enemmän alueellisten rajojen yli ja vaalikausien yli.

Siteeraan tässä professori Jukka Mönkkösen 14.2.2025 Savon Sanomissa ollutta mm Itä-Suomen vaalipiirikeskusteluun liittyvää kommenttia.

”Unohdetaan siis peri(itä)suomalainen nurkkakuntaisuus, nostetaan katse kengänkärjistä suurempiin kokonaisuuksiin ja näytetään yhdessä, että Suomi ja Eurooppa eivät pärjää ilman elinvoimaista Itä-Suomea.”

Mielestäni tämä kommentti soveltuu myös nyt käytävään kunta- ja hyvinvointialuevaalikeskusteluun. Tulevan vaalikauden kuntien ja hyvinvointialueiden luottamushenkilöiden pitää nähdä asioita yli kunta-, maakunta-, hyvinvointialue- ja vaalipiirirajojen, ja vieläpä yli vaalikausien.

Meidän pitää selkeästi tunnistaa omat vahvuutemme ja kehittämiskohteemme ja tietenkin arvioida realistisesti omia ratkaisuvaihtoehtojamme ja voimavarojamme.

Meidän pitää yhä ponnekkaammin etsiä erilasia yhteistyötahoja ja ratkaisuvaihtoehtoja vanhat hallinnolliset rajat ylittäen. Tällä tavalla pystymme paremmin hyödyntämään omia vahvuuksiamme löytääksemme meille paremmin soveltuvia oman toiminnan kehittämisratkaisuja.

Pieksämäellä on uusi kaupunginjohtaja avannut yhteyksiä yli kunta- ja maakuntarajojen ja mm. näistä yhteydenpidoista on jo syntynyt aihioita ja visioita tulevaisuuden tuomista mahdollisuuksista niin Pieksämäelle kuin Itä-Suomen kuntiin.

Toivon, että tulevat luottamushenkilöt löytävät tästä rajat ylittävästä toiminnasta yhden vahvan kivijalan Pieksämäen ja Etelä-Savon tulevaisuuden kehittämisessä.

Etelä-Savon hyvinvointialue on toiminut nyt kaksi vuotta yhdistäen seitsemän organisaatiota ja noin 8 000 työntekijää tuottamaan sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastuspalveluja meille etelä-savolaisille. Toimintojen yhdistämiseen ja kehittämiseen on keskeisenä asiana liittynyt ”rahan puute, jatkuva toimintojen uudelleen arviointi ja sopeutustoimet”.

Tätä työtä hyvinvointialue ja tulevat luottamushenkilöt joutuvat jatkamaan tulevalla valtuustokaudella, eikä tätä työtä helpota yhä vahvempi valtionohjaus ja valvonta.

Toivottavasti keskustelut alkavat konkretisoitua heti tulevan valtuustokauden alettua myös laaja-alaisesti.

Ja itsestään selväähän on, että nämä tulevaisuuden suunnitelmat edellyttävät poliittista keskustelua ja päätöksentekoa – löytyykö jatkossa yhteistä tahtotilaa?

Ari Hänninen
Kunta- ja hyvinvointialuevaaliehdokas,
Pieksämäen kaupunginvaltuutettu,
Etelä-Savon Hyvinvointialueen hallituksen varajäsen.

Puheenvuoro on julkaistu Pieksämäen Lehdessä 20.3.2025

Puheenvuoro: Virkamiehen vastuu ei pääty viran mukana

Jari Nykänen on perustellut Pieksämäen Lehdessä ja sosiaalisessa mediassa julkaisemissaan kirjoituksissa puoluevalintaansa seuraavasti: ”Edellisen porukan tytöt ja pojat pistivät sen verran tikareita selkään, että enpä viitsinyt moisten henkilöiden kanssa enää toimia.” Ilmeisesti hän viittaa tässä meihin kokoomuslaisiin. Ja ilmeisesti nämä ”tikarit” liittyvät Pieksämäen kaupungin teknisen johtajan irtisanomiseen, josta valtuusto äänesti.

Lähtökohtaisesti viranhaltijan tulee toimia työnantajakuntaansa kohtaan lojaalisti. Hän ei saa vahingoittaa työnantajansa mainetta tai toimintaa ilman perusteltua syytä. Lisäksi viranhaltijalla on lakisääteinen salassapitovelvollisuus, joka jatkuu myös virkasuhteen päättymisen jälkeen. Jos viranhaltija työssään havaitsee epäkohtia, niiden esille tuominen kuuluu virallisiin prosesseihin – ei some-alustoille tai sähköpostiketjuihin.

On inhimillistä, että riitatilanteissa tunteet kuumenevat ja harkintakyky pettää. Kuitenkin viranhaltijan tulee muistaa, ettei hän ole tavallisen työntekijän tai kansalaisen asemassa. Häntä sitovat erityiset vastuut, jotka eivät pääty viran päättyessä.

Valtuuston äänestykseen palataksemme, olemme ymmärtänyt, että myös valtuutetuille oli haastavaa hahmottaa, mistä äänestettiin, siitä oliko tekninen johtaja toiminut viranhaltijan velvoitteiden mukaisesti vai oliko hän nostanut esiin todellisia epäkohtia. Kuten tiedämme, sekä viranhaltijat että valtuutetut tekevät joskus virheitä, eikä heidän tulkintansa ole aina oikea. Juuri siksi meillä on oikeuslaitos, joka viime kädessä ratkaisee, onko toiminta ollut lainmukaista.

Pieksämäen kokoomuksen puheenjohtajana ja valtuustoryhmän puheenjohtajana toteamme, että kokoomuslaiset valtuutetut saivat äänestyksessä äänestää omantuntonsa mukaan, emmekä olleet tehneet asiasta ryhmäpäätöstä.

Anna -Maria Kovanen
valtuustoryhmän puheenjohtaja

Mira Ilmoniemi
Pieksämäen kokoomuksen puheenjohtaja

Puheenvuoro: Hyvinvointialueen synnytystuskat

Historian ensimmäinen hyvinvointialueiden valtuustokausi on tulossa päätökseensä, ja uudet valtuutetut valitaan 13.4.2025 vaaleissa. Rehellisyyden nimissä on todettava, että hyvinvointialueiden alkutaival on ollut haastava. Leikkisästi voisi todeta, että synnytystuskat, ja vauva-aika on ollut raskas. Valtuustokausi on pitänyt sisällään pitkiä kokouksia, tilapäisiä valiokuntia ja vaikeita päätöksiä. Paikallislehti on kritisoinut ja peräänkuuluttanut valtuutettujen aktiivisuutta, jopa kyseenalaistaen nykyisten valtuutettujen mandaattia jatkaa tehtävissään.

Kun on käyttänyt suurimman osan vapaa-ajastaan luottamushenkilötyöhön, tehnyt pitkiä päiviä paineen alla ja pyrkinyt ajamaan pieksämäkeläisten ja eteläsavolaisten etua, tällainen kritiikki tuntuu kohtuuttomalta. Erityisesti, kun itse olen johtanut useita valtuuston kokouksia puheenjohtajan ollessa estynyt.

On ilahduttavaa, että Pieksämäeltä oli valtuustossa vahva edustus. Sen ansiosta paikalliset näkemykset tulivat huomioiduiksi, eikä päätöksiä tehty ohitsemme. Pieksämäki oli jo itsenäisesti tehnyt oikeita päätöksiä sosiaali- ja terveyspalveluverkon osalta, joten ensimmäisen valtuustokauden aikana alueemme palveluverkkoon ei kohdistettu merkittäviä supistuksia.

Jos haluamme, että Pieksämäen ääni kuuluu jatkossakin hyvinvointialueen päätöksenteossa, on tärkeää äänestää oman paikkakunnan edustajia. Siksi toivon, että pieksämäkeläiset aktivoituvat jälleen tulevissa aluevaaleissa. Meidän on varmistettava, että sosiaali- ja terveyspalvelut jakautuvat tasapuolisesti koko Eloisan alueella.

Ensi valtuustokauden keskeisimpiä painopisteitä tulevat olemaan Vaalijalan erityisaseman turvaaminen, jossa Pieksämäen valtuutettujen paikallistuntemuksella tulee olemaan tärkeä rooli. Myös henkilöstöresurssien suuntaaminen entistä enemmän vanhuspalveluihin, lähi- ja peruspalveluiden vahvistaminen sekä palo- ja pelastustoimen kattavien palveluiden ylläpitäminen, tulevat olemaan valtuuston työlistalla.

Mira Ilmoniemi
Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuuston 1. varapuheenjohtaja (kok.)

Puheenvuoro on julkaistu Pieksämäen Lehdessä 4.3.2025

Puheenvuoro: Pieksämäen brändi kirkkaammaksi – nyt on oikea hetki!

Pieksämäellä on hyvä vire. Uusia hankkeita syntyy, yritykset investoivat ja yhteisöllisyys on vahvaa. Alueella on nähtävissä monia positiivisia signaaleja, jotka kertovat siitä, että Pieksämäellä on vetovoimaa ja kehitystä tapahtuu useilla rintamilla. Nyt kun huhtikuun kuntavaaleissa valittava uusi kaupunginvaltuusto aloittaa uuden kuntastrategian ja elinvoimaohjelman työstämisen, on samalla erinomainen tilaisuus tarkastella ja terävöittää myös Pieksämäen kaupunkibrändiä.

Mitä haluamme Pieksämäestä viestiä ja kenelle? Kaupunkibrändi ei ole pelkkä logo tai slogan, vaan se kiteyttää kaupungin identiteetin ja kertoo tarinan, jonka haluamme muiden kuulevan. Kaupunkibrändi on muutakin kuin mainostaulu tien varressa tai logo messuilla jaettavassa suklaakonvehdissa – se on syytä nähdä työkaluna, jonka avulla lisätään elinvoimaa ja ponnistellaan kohti yhdessä sovittuja tavoitteita. On tärkeää, että Pieksämäen brändi heijastaa sen vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä.

Miten Pieksämäki voisi erottua positiivisella tavalla kaikkien muiden kuntien joukosta? Puhdasta luontoa ja kauniita maisemia tarjoavat lähes kaikki Suomen kunnat – jopa betoninen Kouvola. Siksi Pieksämäen täytyy löytää oma ainutlaatuinen kulmansa, joka erottaa sen edukseen ja puhuttelee oikeita kohderyhmiä. Voisiko Pieksämäki profiloitua erityisen vahvana yrittäjyyden ja innovaatioiden keskuksena, sujuvana kaavoittajana, kasvun mahdollistajana, kulttuurin ja tapahtumien keitaana tai perheystävällisenä kaupunkina, jossa arki rullaa sujuvasti?

Brändin ajanmukaistaminen ei tarkoita kaiken vanhan romuttamista, vaan tavoitteiden ja viestin kirkastamista. Mitä voisimme tehdä toisin, jotta Pieksämäki erottuu entistä paremmin? Miten voimme tavoittaa ne ihmiset ja yritykset, jotka voisivat nähdä Pieksämäen omana tulevaisuuden kotinaan tai investointikohteena?

Kaupunki ei voi yksin rakentaa brändiään, vaan se syntyy yhdessä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Nyt on oikea aika käydä keskustelua ja määritellä, mikä tekee Pieksämäestä erityisen – ja ennen kaikkea, miten voimme kertoa sen maailmalle yhä paremmin. Kun suunta on selkeä, viesti on vahva ja houkutteleva. Jos koskaan, niin Pieksämäen aika on juuri nyt.

Heikki Skyttä
kaupunginvaltuuston 1. vpj, kok.

Puheenvuoro on julkaistu Pieksämäen Lehdessä 25.2.2025

Puheenvuoro: Kotisairaalahoito on usein vaihtoehto sairaalahoidolle

Kotisairaalan hoidon piiriin mennään aina lääkärin lähetteellä ja henkilön omalla suostumuksella. Jokaisella hyvinvointialueella on oma tapansa toimia ja tuottaa palveluita. Lääkäri arvioi, onko sairautta mahdollista hoitaa kotisairaalan toimesta. Kotisairaalahoito on usein vaihtoehto sairaalahoidolle. Henkilön kunnon on oltava riittävä hoidon toteuttamiselle kotona.

Nyt kun joka puolella Suomea joudutaan pohtimaan erilaisia säästötoimenpiteitä millä hyvinvointialueet voivat tuottaa palveluitaan akuuttiin sekä hieman pidempiaikaiseen hoidontarpeeseen vastaten – Olisi mielestäni hyvä muistaa Kotisairaalatoiminta.

Väestölle pystytään viemään sairaalatasoinen hoito heidän omaan kotiympäristöön. Moni saattaa lisäksi kokea turvallisuuden tunnetta ollessaan hoidettavana omassa tutussa ympäristössään. Hoidon tarvetta voidaan arvioida väestön omassa asuinympäristössä. On mahdollisuus tehdä kotioloissa kartoittavia kyselytutkimuksia, seurata vitaalielintoimintoja, suorittaa joko terveyskeskus-tai sairaalan poliklinikan vastaanottoa korvaava käynti tai mm. arvioida leikkauksenjälkeistä hoidontarvetta ja hoitaa tarvittavia toimenpiteitä. Kotioloissa voidaan tarvittaessa ottaa verikokeet, sydänfilmi, tehdä vaativia haavanhoitoja, antaa injektioita, suorittaa suonensinsäistä nesteytystä sekä lääkitystä.

Kotiin vietävillä sairaalatason palveluilla voidaan minimoida mahdollisten sairaalabakteerien leviämistä ja hoitoympäristö pystytään luomaan potilaalle mahdollisimman mielekkääksi. Palveluita pystytään jalkauttamaan myös hoito- ja palvelukoteihin sekä erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Toki hoidolle täytyy olla selkeä tarve ja lääkärin arvioima hyödyllisyys – täten myös lääkärin lähete useimmissa paikoissa hoitoon pääsyyn tarvitaan.

Kotisairaalan kautta onnistuu myös saattohoito ja näin omaiset sekä läheiset pystyvät paremmin olemaan läsnä heille tärkeän ihmisen viimeisissä hetkissä. Ihmiselle voidaan toteuttaa laajakin kipulääkitys kotona ja hoitoon pystytään osallistamaan useita eri asiantuntijoita. Moni saattaa kokea haluavansa tulla ennenkaikkea kohdatuksi omana itsenään ja omien arvojen kautta. Ihminen voi kokea kotiin vietävien palveluiden turvin saavansa rauhaa ja lohduttavaa läheisyyttä elämän viimeisissä hetkissä.

Heidi Grommi-Hukkanen
sairaanhoitaja AMK, sairaanhoitajan vastaanottotoiminnan erikoistumiskoulu
kokoomuksen kuntavaaliehdokas

Puheenvuoro on julkaistu Pieksämäen Lehdessä 25.2.2025