Jättiputkille kyytiä


Lokakuun alussa lauantaina 4.10. olivat vuorossa toiset Toivotalkoot, joissa me täällä Pieksämäellä puuhasimme toistamiseen jättiputkien hävittämisen merkeissä.

Jättiputket ovat ihmiselle vaarallisia, sillä niiden erittämä neste voi auringon uv-säteilyn myötävaikutuksella aiheuttaa iholle palovamman kaltaisia rakkuloita ja jopa pysyviäkin jälkiä. Jättiputkikasvustojen torjunnassa tarvitaan ammattitaitoa ja kunnollisia välineitä, joita löytyy lähinnä kaupungilta tai tiehallinnolta (ja Pieksämäen Kokoomuksen kasvitiedeguruilta). Suurten kasvustojen poisto tulisi aina jättää ammattilaisille, ja pienempiäkin kasvustoja käsiteltäessä ovat suojavarusteet tarpeen. Aurinkoisella säällä käsittelyä ei kannata tehdä, ja lapset tulisi pitää poissa jättiputkien läheltä.

Tällä kertaa Pieksämäellä jättiputkia hävitettiin kaupungissa Nukkekodin pihapiiristä, jossa ne muodostivat todellisen vaaran alueella leikkiville lapsille sekä Yläristin suunnalta Jyväskylän radan lähistöltä Pirttimäentien päästä. Viime mainitussa paikassa kasvoikin monia liki nelimetrisiä jättiputkia ja kasvusto oli levinnyt laajalle alueelle. Lisäksi Naarajärvellä järjestettiin omat talkooväen suhteen kenties vähälukuisemmat, mutta sitäkin ahkerammat jättiputkitalkoot.