Anja Karjalainen: Palveluja tasapuolisesti kaikille

Pieksämäen Lehdessä 13.10.08 Erkki Huupponen toi tämän näkemyksen selkeästi esille, ajatuksen tasolla näkemys on oikea, mutta käytännössä se ei kuitenkaan toteudu. Helposti unohdetaan, että kantakaupungin ulkopuolella olevissa kylissä asuvat ihmiset ovat myös pieksämäkeläisiä ja heillä on siten oikeus kaikkiin kunnallisiin peruspalveluihin.

Kanttilan vaalipaneelikeskustelu oli todella tasaista hyminää ja kovin yksimielistä, kuten Pieksämäen Lehden toimittaja artikkelissaan totesi. Ihmettelen suuresti eikö sd:n edustajia kiinnosta lainkaan maaseudun kovaa työtä tekevien ihmisten tarpeet, koska heidän edustajansa puuttui. Vasemmistokin loisti poissa olollaan, mutta edustajan puutteen paikkasi vapaaehtoisesti yleisön joukosta vastaajaksi tullut henkilö.

Eläinlääkäripalvelut ovat myös kunnan peruspalveluja ja todella tärkeitä karjatilallisille. Tuntuu oudolle, että lemmikkieläimille löytyy eläinlääkäripalveluja, mutta ei tuotantoeläimille, vaikka kyseessä on karjatilallisten elinkeino. Ainoa keino asian korjaamiseksi lienee uusien eläinlääkärien virkojen perustaminen ja hoitoalueiden pienentäminen.
Toinen asia, mikä kummastuttaa, on taajamien ulkopuolisten kylien teiden kunto. Vastaako tiemestari, jos joku iltapimeällä ajaa esimerkiksi Vanajan Itäkylän tiellä puolen metrin syvyiseen monttuun ja särkee autonsa. Asiasta on ilmoitettu vastaavalle tiemestarille monta kertaa, mutta tavallisen pulliaisen sana ei merkitse mitään. Vasta monien vesisadeviikkojen jälkeen tullaan tietä lanaamaan, jolloin liian ajoissa laitetut aurauskepit estävät riittävän laadukkaan kunnostustyön.

En itse käytä tätä tietä kuin satunnaisesti, joten se ei ole henkilökohtainen ongelma. Minulle soitettiin ja tiedusteltiin kantaani tieasioihin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tieasiat on saatava kuntoon sekä turvattava myös riittävät asiointipalvelut syrjäkylien autottomille ihmisille. Tunnen kylien ongelmat muutenkin, sillä juureni ovat maalla.

Anja Karjalainen
kunnallisvaaliehdokas (kok.)