Maiju ja Mikko Laakso: Kokoomus ei kuunnellut ja toivokin vietiin?

Me pieksämäkeläiset olemme tyrmistyneitä ympäristöministeriön päätöksestä, jolla se jarruttaa Itä-Suomen ensimmäisen suuren kauppa-, elämys- ja kulttuurikeskuksen rakentamista Pieksämäelle. Kaavoitus olisi vaatinut ministeriön poikkeamisluvan vanhentuneesta seutukaavasta..

Teimme kaikkemme Ideaparkin puolesta, kutsuimme asiasta päättävän ministerin vieraaksemme tutustumaan paikkaan ja aistimaan kaupunkilaisten mielipiteitä. Uskoimme, että ministeri, jonka edustamalla puolueella on kuulemma korvat, olisi ymmärtänyt kuulemansa. Ministeriön päätöksessä oli seitsemän sivua tekstiä, jonka perusteella olisi aivan hyvin voinut päätyä myönteiseenkin päätökseen, jos halua olisi ollut. Kaikkein oudoin perustelu oli kokoomuslaisen ministerin käyttämänä se, että Pieksämäen Ideapark vaikeuttaisi Varkauden ja Mikkelin kauppojen toimeentuloa. Eikö Kokoomus kannatakaan vapaata kilpailua? Mainittakoon, että Suomen 20 suurimmasta kauppakeskuksesta 10 on Kehä III:n sisäpuolella. Itä-Suomeen ei saisi rakentaa yhtäkään.

Pieksämäki menetti 1990-luvun laman aikana 2500 työpaikkaa. Sen seurauksena väkiluku laski 3600:lla. Ideapark toisi seurannaisvaikutuksineen Etelä-Savoon ainakin 3000 uutta työpaikkaa. Ja kaikki tämä tehtäisiin yksityisellä rahalla aikana, jolloin elvytykseen huudetaan valtion rahaa miljoonatolkulla.

Maantieteen opettajina olemme aina tiedostaneet, että Pieksämäki on luontainen keskuksen paikka, johon suunniteltu kauppakeskus ”istuu” paremmin kuin hyvin. Täältä on maantieyhteyksien lisäksi rautatie neljään suuntaan.

Tunnemme Pieksämäen luonnon ja ympäristön todella hyvin. Olemme retkeilleet täällä vuosikymmeniä ja tehneet tai teettäneet oppilailla paljon ympäristön tutkimuksia. Olemme vakuuttuneita siitä, ettei Ideaparkin rakentaminen kaupungin karulle suolle keskustan kylkeen uhkaa ympäristöä.

Vanha keskusta ja uusi kauppakeskus tukevat toisiaan. Kauppiaat odottavat kasvavia asiakasvirtoja eivätkä ole siirtymässä keskustasta pois.

Itä-Suomen ahdingosta ei selvitä vähällä. Nyt tarvitaan ihmisiä, joilla on rohkeita ideoita sekä uskoa ja tarmoa niiden toteuttamiseen. Pieksämäki on viime vuosina löytänyt oikean kehittämisen hengen ja ollut muille esimerkkinä. Nyt Toivo-puolueen ministeri uhkaa viedä meiltä toivon. Me emme anna periksi!

Maiju Laakso
Pieksämäen Kokoomusnaisten pj.
Mikkelin läänin ympäristöpalkinto 1996
Vuoden 2000 biologian opettaja

Mikko Laakso
Pieksämäen Seudun Kokoomuksen pj., syntyisin Nummelasta
Pieksämäen seudun luonnonystävien jäsen

Tämä kirjoitus on julkaistu Nykypäivässä 20. helmikuuta 2009.